Eén minuut regel

Soms (lees dikwijls) loop ik dingen voorbij waarvan ik denk, oja, DAT moet ik ook nog doen en DIT en DAT en DAT ook nog, pffff. Het zien van zoveel – al dan niet kleine – taken demotiveert mij. Laat staan dat het mij energie geeft om aan grotere opruim projecten te beginnen. En laat opruimen nu net de rode draad in mijn 20 voor 2020 project zijn.

Dus startte ik deze week met het toepassen van ‘The one minute rule’ van Gretchen Ruben. Volgens Gretchen draagt Outer order bij tot Inner calm. En dat is nu net wat ik nodig heb, innerlijke rust.

De één minuut regel is heel simpel toe te passen: wat je binnen de minuut kan doen, moet je onmiddellijk uitvoeren. Easy peasy. Wanneer je deze gewoonte consequent toepast belooft het je niet alleen mooie resultaten maar ook meer ruimte om je op grotere taken te focussen.

Alle begin is moeilijk en ook aan deze nieuwe regel moest ik even wennen. Een aantal keren zag ik iets waarvan ik dacht ‘Oja, dat moet ik ook nog doen’, om 2 seconden later terug te keren: ‘ik moet dat NU doen’.

Dus deed ik even dit:

 • Speette ik de Orchidee met een haarklemmetje vast aan haar stam;
 • Gaf ik de planten water en spoot hun bladeren nat;
 • Hing ik mijn jas direct aan de kapstop en zette mijn schoen op hun plaats;
 • Maakte ik mijn bed op;
 • Hing ik vetbollen voor de vogeltjes;
 • Plooide ik plaids op na een avondje Netflix;
 • Smeet ik lege stylo’s en kapotte sokken recht in de bak;
 • Gingen gelezen magazines direct in de papiermand;
 • Spoelde ik de wasbak onmiddellijk uit;
 • Nam ik bonnetjes, lege flesjes en snoepverpakkingen uit de auto;
 • ….

Het inspireerde mij ook voor het grotere werk:

 • Zo ruimde ik de apotheek kast uit;
 • Leegde ik de diepvriezer en maakte hem schoon;
 • Smeet ik een keukenkast aan vervallen etenswaren weg;
 • Ruimde ik de living kast op;
 • Gooide ik een doos van ‘dit kan ooit nog van pas komen’ items weg;
 • Maakte ik de schappen in onze zaak schoon.

En jullie? Wie van jullie werkt volgens het 1-minuut principe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *